NYHETSBREV

Betonggolv i bostaden - 3 saker du bör tänka på

Jag vill ha offert på betonggolv


Industritrenden i hemmet har mognat och har nu hållit i sig i ett antal år. Vi på Heimdall har märkt av detta på antalet förfrågningar från privatpersoner. Slipade och polerade betonggolv är i allra högsta grad ett alternativ som husbyggare idag överväger när de bygger. Resultatet är ett fogfritt, lättstädat och stilrent golv som dessutom ger möjlighet att ångra sig. Vill du till exempel efter 5 års tid lägga trägolv behöver du inte avjämna något. Men varför göra det när golvet är så tidlöst?

1. Glans, sten och finish

Den mest erkända metoden för betongslipning är idag HTC Superfloor™ . Det är ett varunman och kommer i 4 olika utföranden. 
  • HTC Superfloor™ Platinum: Ger en mycket hög glans och mycket sten exponeras. 
  • HTC Superfloor™ Gold: Ger relativt hög glans men ganska lite sten exponeras. ''Grusigt'' utseende. 
  • HTC Superfloor™ Silver: Sten slipas fram men det blir en sidenmatt yta. 
  • HTC Superfloor™ Bronze: Ingen sten slipas fram, glansig yta


   
Klicka för att förstora bilderna.
Foto: Adobestock & Heimdall


Såhär går det till att slipa HTC Superfloor.

2. Så garanteras slutresultatet

Slutresultatet är i hög grad kopplat till betongens nuvarande beskaffenhet. När vi på Heimdall kommer till en betongplatta som redan är gjuten har vi en begränsad möjlighet att påverka slutresultatet. Vi kan garanteraa en porfri och jämn yta och vi kan styra över hur hög glansen blir. Men beroende på betongens beskaffenhet kan vi inte fullt ut garantera stenbild eller eventuella sprickbildningar. Om det till exempel finns sprickor i golvet kommer lagningarna troligen att synas. HTC Superfloor™ Bronze är till exempel en omöjlighet att utföra om ytan är ojämn, då måste vi alltid grovslipa ytan och därmed slipa ett Platinum, Gold eller Silvergolv. Å andra sidan kan det vara så att betongkvaliteten är mycket hög vilket kan leda till att det blir svårigheter att slipa fram mycket ballast. Även gjuttekniken avgör hur mycket sten och ballast som slipas fram. Kontakta en expert redan i projekteringsstadiet för rådgivning.

3. Tips när du ska gjuta plattan 

För att kontrollera slutresultatet är det kanske viktigare än någonting annat är hur gjutningen går till. Det finns vissa anpassningar man bör göra när man gjuter för en betongslipning. Därför har vi skrivit en artikelserie som handlar om just detta. Här kan du läsa om sten, infärgning, betongkvalitét och gjutteknik. Artikelserien kallar vi för ''Gjutguiden för diamantslipade betonggolv''  och den hittar du genom att klicka härNyheter
2020-07-28 12:20
Betong är generellt ett relativt sprött material med låg draghållfasthet och i takt med tiden kommer en betongplatta att krympa. Detta ökar riskerna för sprickbildning. För att förhindra rörelser i betongen kan man använda sig av olika typer av fogar. 
Läs mer
2020-07-20 16:59
Eftersom härdplaster appliceras flytande finns också en enorm mängd med designmöjligheter vilket är en av produktgruppens största fördelar. Men här hittar du även ett betonggolv. 
Läs mer
2020-07-17 17:19

Precis som det kan finnas emissioner i alla andra byggnadsmaterial kan det även finnas i golv. Den vanligaste typen kallas för  flyktiga organiska ämnen vilket brukar förkortas till VOC. 

Läs mer
2020-07-03 12:20

Golventreprenörer är underutnyttjade i tidiga delar av projektprocessen, menar vi. För att få konkurrensneutral information och kunskap om det praktiska kring installationer så kan det vara bra att vända sig till golventreprenörer.

Läs mer
2020-06-08 18:41
Här förklarar vi hur du kan klippa kostnaderna utan minskad kvalitet när du ska lägga massagolv i storkök.
Läs mer