NYHETSBREV

Häng med i facksnacket - 12 viktiga betonggolvstermer

Häng med i facksnacket! 

10 termer att ha koll på när du ska köpa betonggolv

 
1. Ballast 
Detta är fyllningen i betongen och består av sand, grus, stenar makadam och annat. Ballasten kommer fram när betonghuden avlägsnas och det gör golvet mer slitstarkt och motståndskraftigt mot både mekanisk och kemisk belastning.
2. Betonghud 
Betongens översta del är mycket tunn och kallas betonghud. Det är denna man polerar när man slipar enligt HTC Superfloor Brons.
3. Brinnande betong
När betongen härdar efter gjutning kallar man det inom branschen att betongen ’’brinner’’ då betongen utsöndrar mycket värme i detta skede. Betongen brinner inte i traditionell bemärkelse.
4. Diamantslipning 
Diamantslipning: När man slipar betong används inte sandpapper utan slipverktyg med artificiellt tillverkade diamanter. Dessa diamantverktyg sätts sedan i block under slipmaskinerna, därav ordet diamantslipning.
5. Exponeringsklass
Avgör betongens kvalitet. Avser betongens fysikaliska och kemikaliska egenskaper. Det som avgör exponeringsklassen är hur aggressiv omgivningen är, med andra ord om det rör sig om broar, golv, vägar, väggar, tak och så vidare. För betonggolv inomhus rekommenderas exponeringsklass C 28/35
6. Finish
Detta är vad vi kallar det när vi pratar om golvets glans. Du kan få ditt golv högblankt, blankt eller sidenmatt beroende på vilket av slipkoncepten/slipsystemen du använder.

7. Glansvärde 
En skala på 1-100 som avgör golvets glans där 1 är matt och 100 är högblankt. Kan också kallas för glansgrad.
8. Glättning
Detta gör man efter gjutning för att få ytan slät. Man kan jämföra det med en väldigt lätt slipning. Ska golvet slutresultat enbart poleras till ett HTC Superfloor Brons behöver ytan glättas ordentligt och att golvet i princip är ''färdigt'' när vi börjar arbeta med finishen! e

9. Golvavjämning 
Detta är synonymt med spackling. Vanligen gör vi flytspacklingar över hela golvet eller lokala mindre spacklingar av sprickor vilket också kallas för grouting.
10. Grouting
Detta skapar en porfri och homogen yta vilket motverkar smutbildning, ökar glansen samt slitstyrkan. I verbform blir ordet ’’grouta’’.
11. HTC Superfloor
Varumärkesnamn för slipade betonggolv med HTC Floorsystems slipmaskiner och verktyg. I konceptet finns fyra varianter, Platinum, Guld, Silver och Brons. Vill du läsa vår superpedagogiska översyn av de olika koncepten kan du spana in vår artikel här: Skillnanderna på HTC Superfloor- koncepten
12. Livscykelkostnad
Med livscykelkostnad menar vi den totala kostnaden för golvets hela livscykel, från installation till återvinning. I denna aspekt är polerad betong oslagbart. Installationskostnaden blir ofta låg eftersom betongen i sig blir ett ytskikt, därför åläggs ingen större materialkostnad, annat än för lagningsbruk och annat. Dessutom håller golvet i tiotals år vid rätt underhåll. 


 
1. Färgsatt betonggolv enligt HTC Superfloor Platinum
Foto från: HTC Floorsystems
Nyheter
2020-05-23 17:33
Söker du golv som verkligen sätter färg på tillvaron? Då är Sika Comfortfloor lösningen för dig! 
Läs mer
2020-05-08 15:44
Under sommarens semester kan det vara läge att renovera befintliga golv när industrilokalen eller kontoret är stängt. 
Läs mer
2020-04-20 10:17
Har du problem med underskjutande fukt från undergolvet? Här är 3 lösningar som både löser problemet samtidigt som det bibehåller funktionella egenskaper. 
Läs mer
2020-04-05 17:09
Parkeringshus är en särskilt belastande inomhusmiljö. Genom att använda massagolv istället för asfalt kan du minimera vikten på mellanbjälklaget. 
Läs mer
2020-03-01 17:11
Har du bestämt dig för att köpa ett betonggolv? Här är de viktigaste 12 termerna du behöver hålla koll på för att hänga med i facksnacket! 
Läs mer
2020-03-15 15:42

Vi arbetar just nu enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och håller oss ständigt ajour. 

Läs mer