NYHETSBREV

Häng med i facksnacket - 12 viktiga betonggolvstermer


Häng med i facksnacket! 

10 termer att ha koll på när du ska köpa betonggolv

 
1. Ballast 
Detta är fyllningen i betongen och består av sand, grus, stenar makadam och annat. Ballasten kommer fram när betonghuden avlägsnas och det gör golvet mer slitstarkt och motståndskraftigt mot både mekanisk och kemisk belastning.
2. Betonghud 
Betongens översta del är mycket tunn och kallas betonghud. Det är denna man polerar när man slipar enligt HTC Superfloor Brons.
3. Brinnande betong
När betongen härdar efter gjutning kallar man det inom branschen att betongen ’’brinner’’ då betongen utsöndrar mycket värme i detta skede. Betongen brinner inte i traditionell bemärkelse.
4. Diamantslipning 
Diamantslipning: När man slipar betong används inte sandpapper utan slipverktyg med artificiellt tillverkade diamanter. Dessa diamantverktyg sätts sedan i block under slipmaskinerna, därav ordet diamantslipning.
5. Exponeringsklass
Avgör betongens kvalitet. Avser betongens fysikaliska och kemikaliska egenskaper. Det som avgör exponeringsklassen är hur aggressiv omgivningen är, med andra ord om det rör sig om broar, golv, vägar, väggar, tak och så vidare. För betonggolv inomhus rekommenderas exponeringsklass C 28/35
6. Finish
Detta är vad vi kallar det när vi pratar om golvets glans. Du kan få ditt golv högblankt, blankt eller sidenmatt beroende på vilket av slipkoncepten/slipsystemen du använder.

7. Glansvärde
En skala på 1-100 som avgör golvets glans där 1 är matt och 100 är högblankt. Kan också kallas för glansgrad.
8. Glättning
Detta gör man efter gjutning för att få ytan slät. Man kan jämföra det med en väldigt lätt slipning. Ska golvet slutresultat enbart poleras till ett HTC Superfloor Brons behöver ytan glättas ordentligt och att golvet i princip är ''färdigt'' när vi börjar arbeta med finishen! e

9. Golvavjämning
Detta är synonymt med spackling. Vanligen gör vi flytspacklingar över hela golvet eller lokala mindre spacklingar av sprickor vilket också kallas för grouting.
10. Grouting
Detta skapar en porfri och homogen yta vilket motverkar smutbildning, ökar glansen samt slitstyrkan. I verbform blir ordet ’’grouta’’.
11. HTC Superfloor
Varumärkesnamn för slipade betonggolv med HTC Floorsystems slipmaskiner och verktyg. I konceptet finns fyra varianter, Platinum, Guld, Silver och Brons. Vill du läsa vår superpedagogiska översyn av de olika koncepten kan du spana in vår artikel här: Skillnanderna på HTC Superfloor- koncepten
12. Livscykelkostnad
Med livscykelkostnad menar vi den totala kostnaden för golvets hela livscykel, från installation till återvinning. I denna aspekt är polerad betong oslagbart. Installationskostnaden blir ofta låg eftersom betongen i sig blir ett ytskikt, därför åläggs ingen större materialkostnad, annat än för lagningsbruk och annat. Dessutom håller golvet i tiotals år vid rätt underhåll. 1. Färgsatt betonggolv enligt HTC Superfloor Platinum
Foto från: HTC Floorsystems

Nyheter
2020-07-28 12:20
Betong är generellt ett relativt sprött material med låg draghållfasthet och i takt med tiden kommer en betongplatta att krympa. Detta ökar riskerna för sprickbildning. För att förhindra rörelser i betongen kan man använda sig av olika typer av fogar. 
Läs mer
2020-07-20 16:59
Eftersom härdplaster appliceras flytande finns också en enorm mängd med designmöjligheter vilket är en av produktgruppens största fördelar. Men här hittar du även ett betonggolv. 
Läs mer
2020-07-17 17:19

Precis som det kan finnas emissioner i alla andra byggnadsmaterial kan det även finnas i golv. Den vanligaste typen kallas för  flyktiga organiska ämnen vilket brukar förkortas till VOC. 

Läs mer
2020-07-03 12:20

Golventreprenörer är underutnyttjade i tidiga delar av projektprocessen, menar vi. För att få konkurrensneutral information och kunskap om det praktiska kring installationer så kan det vara bra att vända sig till golventreprenörer.

Läs mer
2020-06-08 18:41
Här förklarar vi hur du kan klippa kostnaderna utan minskad kvalitet när du ska lägga massagolv i storkök.
Läs mer