NYHETSBREV

Så minimerar du vikten på mellanbjälklag

Offertförfrågan


Riskerna med hög vikt

Låt säga att du behöver belägga ett mellanbjälklag i parkeringshus men är rädd att asfalt ger för mycket vikt. Vad är det värsta som kan hända? Troligen kommer inte bjälklaget att kollapsa, men däremot riskerar bjälklaget att komma utanför den accepterade nedböjning vilket i sin tur gör att beläggningen släpper från underlaget. Kostnaderna för detta kan bli enorma.

Lösningen ligger i materialvalet
De vanligaste golvlösningarna i parkeringshus är antingen asfalt eller massagolv av polyuretan. Är vikten den avgörande faktorn så är polyuretan vida överlägset. Asfalt måste för det första läggas i tjockare tjocklekar och 2,5 centimeter asfalt kan väga mellan 40 och 50 kilo per kvadratmeter. Polyuretanbeläggning, exempelvis Deckshield ID, läggs istället i tjocklekar om 4 millimeter och väger cirka 10 kilo per kvadratmeter. Belastningen på mellanbjälklaget blir därför avsevärt mindre.  
Klicka för att förstora bilderna.
Foto: Heimdall & Adobestock


Spana in videon från Sika där de lägger parkeringshusbeläggning.

Fördelar med massagolv

Det finns en rad andra fördelar med massagolv i parkeringshus om vi jämför med asfalt. 
  • Ej vattengenomsläppligt. 
  • Estetiskt tilltalande eftersom det kommer i många kulörer och designmöjligheter. Ljusare inomhusmiljö. 
  • Låga VOC- utsläpp 
  • Lättstädat
  • Kemikalieresistent och tål olja, is och snö. 
  • Mekaniskt slitstarkt mot dubbdäck.  

Referensprojekt Briggen, Gävle

Under 2018 byggdes parkeringshuset Briggen i Gävle. Här fick vi på Heimdall möjligheten att göra ett stort parkeringshus på vår hemmaplan och slutresultatet är något vi är väldigt stolta över. Här lades en parkeringshusbeläggning som heter Temafloor PU och materialet är från Tikkurila.  ​

Läs mer om projektet här! 


Nyheter
2020-07-28 12:20
Betong är generellt ett relativt sprött material med låg draghållfasthet och i takt med tiden kommer en betongplatta att krympa. Detta ökar riskerna för sprickbildning. För att förhindra rörelser i betongen kan man använda sig av olika typer av fogar. 
Läs mer
2020-07-20 16:59
Eftersom härdplaster appliceras flytande finns också en enorm mängd med designmöjligheter vilket är en av produktgruppens största fördelar. Men här hittar du även ett betonggolv. 
Läs mer
2020-07-17 17:19

Precis som det kan finnas emissioner i alla andra byggnadsmaterial kan det även finnas i golv. Den vanligaste typen kallas för  flyktiga organiska ämnen vilket brukar förkortas till VOC. 

Läs mer
2020-07-03 12:20

Golventreprenörer är underutnyttjade i tidiga delar av projektprocessen, menar vi. För att få konkurrensneutral information och kunskap om det praktiska kring installationer så kan det vara bra att vända sig till golventreprenörer.

Läs mer
2020-06-08 18:41
Här förklarar vi hur du kan klippa kostnaderna utan minskad kvalitet när du ska lägga massagolv i storkök.
Läs mer