NYHETSBREV

4 olika flytspackel - 4 olika situationer

Att välja fel flytspackel kan med lite otur bli kostsamt. Det kan leda till att massan släpper från underlaget eller att det skapar sprickbildningar. Här ger vi några tips på vägen!

1. Epoxi och akrylgolv i storkök 

I köksmiljöer är belastningen vanligen begränsad till enskilda individers fotsteg och enstaka pallyftare. De krav som ställs är desto hårdare vad gäller hygien och städbarhet, vilket är anledningen att vi rekommenderar härdplaster som slitskikt i denna typ av miljöer. Om fel spackelmaterial används för avjämning är dock risken att det släpper från underlaget eller skapar sprickor. Därför rekommenderar vi Weber Floor Industri som är en avjämningsmassa särskilt framtagen för härdplaster.
  •  Weber Floor Industri läggs i skikt om 5-40mm. 
  • Läggs i första hand på betong. 
  • För fler specifikationer: klicka här
Foto från: Adobestock

2. När du ska ha golvvärme

Där det ska renoveras bostäder, kontor, offentlig förvaltning och andra inomhusmiljöer där människor tar av sig skorna ska det ofta ligga golvvärme. I dessa fall kräver det en särskild avjämningsmassa. Vi rekommenderar Weber.floor 644 värmegolvspackel DR. 
  • Går att lägga på betong, spån, gipsskivor, sten, keramik, lättbetong, flytande golvkonstruktioner. 
  • Härdar för gångtrafik på 2-3 timmar. 
  • Läggs i tjocklek 4-50mm 
  • Läs mer här! 

3. För tjocka skikt

Behöver du lägga mycket tjocka skikt? Då rekommenderar vi den allsidiga Weberfloor 130 Core. Massan är pumpbar och en av de mer allsidiga avjämningsmassorna på marknaden. 
  • Weberfloor 130 Core går att lägga på betong, sten/keramik, lättbetong och golvspånskiva. 
  • Läggs i tjocklekar 10-100mm. 
  • Passar för mattläggning, klinker och parkettgolv. Vi rekommenderar dock ett tunnt skikt av lämpligt spackel mellan Weber Core 130 och ytskikt. 

4. Flytspackel som slitskikt

Vissa typer av flytspackel går även att använda som slitskikt. I dessa fall är valet kopplat till funktionella och estetiska faktorer. Bland alternativen hittar vi bland annat: 

Lästips ! 

Läs del I i vår artikelserie om betonggjutning för diamantslipade betonggolv som handlar om betongval och exponeringsklass.
Del I om betongkvalitet och exponeringsklass » 

Nyheter
2020-07-28 12:20
Betong är generellt ett relativt sprött material med låg draghållfasthet och i takt med tiden kommer en betongplatta att krympa. Detta ökar riskerna för sprickbildning. För att förhindra rörelser i betongen kan man använda sig av olika typer av fogar. 
Läs mer
2020-07-20 16:59
Eftersom härdplaster appliceras flytande finns också en enorm mängd med designmöjligheter vilket är en av produktgruppens största fördelar. Men här hittar du även ett betonggolv. 
Läs mer
2020-07-17 17:19

Precis som det kan finnas emissioner i alla andra byggnadsmaterial kan det även finnas i golv. Den vanligaste typen kallas för  flyktiga organiska ämnen vilket brukar förkortas till VOC. 

Läs mer
2020-07-03 12:20

Golventreprenörer är underutnyttjade i tidiga delar av projektprocessen, menar vi. För att få konkurrensneutral information och kunskap om det praktiska kring installationer så kan det vara bra att vända sig till golventreprenörer.

Läs mer
2020-06-08 18:41
Här förklarar vi hur du kan klippa kostnaderna utan minskad kvalitet när du ska lägga massagolv i storkök.
Läs mer