NYHETSBREV

Om din partner fått kalla fötter - basics om golvvärme


Vilka typer av golvväme finns det? 

​Den absolut vanligaste typen av golvvärme är vattenburen golvvärme. Detta innebär att ledningar läggs i en slinga längs golvet i ett flytspackel eller i betong och varmt vatten strömmar igenom rören. Exempel på detta syns i bild nummer två till höger. Den andra typen är elektrisk golvvärme som läggs i kablar men som vattenburen golvvärme läggs i slingor över ytan. Detta syns i bild nummer tre. 
  • Fördelen med vattenburen golvvärme är att det oftast blir en lägre kostnad. Den relativt låga vattentemperatur som krävs innebär även att vattenburen golvvärme ger möjlighete att kombineras med andra värmekällor som är lågtempererade, till exempel solfångare, jordvärme eller värmepump.
  • Elektrisk golvvärme har fördelen att det ansluts till elen i rummet och därför inte behöver något centralt värmesystem. Det gör att du på ett smart sätt kan styra vilka rum du vill ha golvvärme i för stunden. 

I vissa fall går det faktiskt inte att välja utan valet avgörs av praktiska skäl. Ett exempel kan vara att vattenburen golvvärme bygger för mycket på höjden och därför måste man använda elvärme.
2.3. 
1. Väl nedkylda fötter 2. Slingor av vattenburen golvvärme. 3. Elektrisk Golvvärme 
Foto från: Adobestock

4 saker du bör tänka på

1. En generell nackdel är att golvvärme kan orsaka fuktskador genom fukttransport. Ett exempel är om du lägger in golvvärme i en källare med dålig grundisolering. Fukten kan då transporteras från den varma marken och upp till väggens insida. Därför kan det bli fuktskador i vägg. Låt en fackkunnig avgöra!
2. Starta inte golvvärmen för tidigt. Torktiden i betong kan vara upp till 3 månader och vid för snabb uppvärmning kan betongen spricka. Om golvvärmen ligger i flytspackel, se fabrikantens anvisningar. 
3. Tänk på temperaturer. Har du trägolv rekommenderas inte temperaturer över 27 grader. Har du mattor av linoleum ska golvvärmen inte överstiga 30 grader, då riskerar mattan dra ihop sig eller få missfärgningar. 
4. Ju kortare slingor desto bättre. Välj hellre två vattenslingor som är 45 meter istället för en slinga som är 90 meter. Deta skapar en jämnare temperatur över hela ytan. Här behövs därför ett fördelningsskåp.

Vilket flytspackel ska jag använda? 

Där det ska renoveras eller byggas bostäder, kontor, offentlig förvaltning och andra inomhusmiljöer där människor tar av sig skorna ska det i de flesta fall ligga golvvärmeslingor. Därför krävs det en särskild avjämningsmassa. Vi rekommenderar Weber.floor 644 värmegolvspackel DR. 
  • Weber.floor 644 går att lägga på betong, spån, gipsskivor, sten, keramik, lättbetong och annat flytspackel
  • Härdar för gångtrafik på 2-3 timmar vilket lämpar sig för snabba installationer. 
  • Läggs i tjocklek 4-50mm vilket skapar flexibilitet och ökar användbarheten. 
Läs mer här! 

Har du sett vårt egna epoxigolv? 

Rigstula Design™ Red är ett epoxigolv för storkök och industriella miljöer. För varje kvadratmeter vi ger det pengar till Hjärnfondens livsviktiga forskning om hjärnan. 
Läs mer om Rigstula Design™ Red här » 


Nyheter
2020-03-01 17:11
Har du bestämt dig för att köpa ett betonggolv? Här är de viktigaste 12 termerna du behöver hålla koll på för att hänga med i facksnacket! 
Läs mer
2020-03-15 15:42

Vi arbetar just nu enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och håller oss ständigt ajour. 

Läs mer
2020-02-23 13:43
Här ger vi 5 tips för dig som vill bygga ett fantastiskt parkeringshus! 
Läs mer
2020-02-09 21:52
Om du är intresserad av betongslipning eller golvläggning kan du söka jobb hos oss utan ett färdigt CV eller personligt brev. Allt är klart på 5 minuter.
Läs mer
2020-02-08 10:58
Här ger vi tre tips på hur du med industrigolv kan ge ett professionellt första intryck och samtidigt skapa en dynamisk kontorsmiljö med organiska element.
Läs mer
2020-01-18 18:44
Under kommande tio år kommer vi kunna se mer av ny teknologi på våra byggarbetsplatser och att partnering som samarbetsform kommer att öka. 
Läs mer