NYHETSBREV

Om din partner fått kalla fötter - basics om golvvärme


Vilka typer av golvväme finns det? 

​Den absolut vanligaste typen av golvvärme är vattenburen golvvärme. Detta innebär att ledningar läggs i en slinga längs golvet i ett flytspackel eller i betong och varmt vatten strömmar igenom rören. Exempel på detta syns i bild nummer två till höger. Den andra typen är elektrisk golvvärme som läggs i kablar men som vattenburen golvvärme läggs i slingor över ytan. Detta syns i bild nummer tre. 
  • Fördelen med vattenburen golvvärme är att det oftast blir en lägre kostnad. Den relativt låga vattentemperatur som krävs innebär även att vattenburen golvvärme ger möjlighete att kombineras med andra värmekällor som är lågtempererade, till exempel solfångare, jordvärme eller värmepump.
  • Elektrisk golvvärme har fördelen att det ansluts till elen i rummet och därför inte behöver något centralt värmesystem. Det gör att du på ett smart sätt kan styra vilka rum du vill ha golvvärme i för stunden. 

I vissa fall går det faktiskt inte att välja utan valet avgörs av praktiska skäl. Ett exempel kan vara att vattenburen golvvärme bygger för mycket på höjden och därför måste man använda elvärme.
2.3. 
1. Väl nedkylda fötter 2. Slingor av vattenburen golvvärme. 3. Elektrisk Golvvärme 
Foto från: Adobestock

4 saker du bör tänka på

1. En generell nackdel är att golvvärme kan orsaka fuktskador genom fukttransport. Ett exempel är om du lägger in golvvärme i en källare med dålig grundisolering. Fukten kan då transporteras från den varma marken och upp till väggens insida. Därför kan det bli fuktskador i vägg. Låt en fackkunnig avgöra!
2. Starta inte golvvärmen för tidigt. Torktiden i betong kan vara upp till 3 månader och vid för snabb uppvärmning kan betongen spricka. Om golvvärmen ligger i flytspackel, se fabrikantens anvisningar. 
3. Tänk på temperaturer. Har du trägolv rekommenderas inte temperaturer över 27 grader. Har du mattor av linoleum ska golvvärmen inte överstiga 30 grader, då riskerar mattan dra ihop sig eller få missfärgningar. 
4. Ju kortare slingor desto bättre. Välj hellre två vattenslingor som är 45 meter istället för en slinga som är 90 meter. Deta skapar en jämnare temperatur över hela ytan. Här behövs därför ett fördelningsskåp.

Vilket flytspackel ska jag använda? 

Där det ska renoveras eller byggas bostäder, kontor, offentlig förvaltning och andra inomhusmiljöer där människor tar av sig skorna ska det i de flesta fall ligga golvvärmeslingor. Därför krävs det en särskild avjämningsmassa. Vi rekommenderar Weber.floor 644 värmegolvspackel DR. 
  • Weber.floor 644 går att lägga på betong, spån, gipsskivor, sten, keramik, lättbetong och annat flytspackel
  • Härdar för gångtrafik på 2-3 timmar vilket lämpar sig för snabba installationer. 
  • Läggs i tjocklek 4-50mm vilket skapar flexibilitet och ökar användbarheten. 
Läs mer här! 

Har du sett vårt egna epoxigolv? 

Rigstula Design™ Red är ett epoxigolv för storkök och industriella miljöer. För varje kvadratmeter vi ger det pengar till Hjärnfondens livsviktiga forskning om hjärnan. 
Läs mer om Rigstula Design™ Red här » 


Nyheter
2019-08-12 16:05
Här är tre frågor du måste ställa dig när du väljer golv för offentliga och publika miljöer. 
Läs mer
2018-05-23 11:37
Har du erfarenhet av att lägga massagolv eller slipa betonggolv? Då är du välkommen med din ansökan till oss. Det enda kravet är att du har lite erfarenhet och att du har B- körkort. Vi står för resten! 
Läs mer
2019-06-24 13:47
Letar du efter en entreprenör som flytspacklar i Gävleborg? Du behöver inte leta längre...
Läs mer
2019-06-11 17:00
Grått och tråkigt? Inte alls. Grå är en perfekt färg för golv som kan skapa en stilren och snygg yta för kommersiellt bruk. 
Läs mer
2019-05-23 14:38
Det finns fyra olika sätt att slipa betong enligt HTC Superfloor™. Här går vi igenom de avgörande skillnaderna. 
Läs mer
2019-04-25 15:04
Gym och träningsanläggningar kräver golvlösningar som är hållbara, ljuddämpande och flexibla vad gäller estetik och funktion.  
Läs mer