NYHETSBREV

Golv i 4 kemikaliedrabbade inomhusmiljöer


1. Verkstäder

​Ett bilverkstadsgolv måste en rad olika kemikalier samt slag från bildelar som tappas i golvet. Samtidigt måste golven vara lättstädade och därmed fogfria. Vår rekommendation, lite beroende på belastning, är någon variant av Sikafloor PurCem. På Dannemoragatan i Stockholm fick vi möjligheten att lägga Sikafloor- 24 PurCem. 
Sikafloor®- 24 PurCem
 • Mycket bra kemikaliebeständighet. Sikafloor® -24 PurCem står emot en stor mängd syror, alkalier, aminer, salter och lösningsmedel. Det gör att beläggningen passar på ett objekt som Dannemoragatan. 
 • Beroende på tjocklek kan Sikafloor® -24 PurCem ligga i temperaturer mellan -10 grader och 70 grader celsius. 
 • Hög mekanisk beständighet och slagbeständighet. Får Sikafloor® -24 PurCem slag kommer den att deformeras, men det blir inga sprickor och den släpper inte från underlaget.
BONUSTIPS!
Starka och enhetliga färger kommer att ''highlighta'' tappade verktyg och föremål. Se bild 4 för exempel. 

Läs mer här!


2.3. 4.
1. Sikafloor PurCem-24. 2. Flowcrete RT. 3. Rigstula Design Red. 4. Starka färger gör det lätt att hitta tappade föremål.
Foto från: Flowcrete, Heimdall, HTC Floorsystems, Adobestock, SIka, Husqvarna.

2. Våtrum inom livsmedelsindustrin

Hygien och syraresistens är två av nyckelorden i den här typen av inomhusmiljöer. Flowcrete RT är särskilt framtaget för livsmedelsindustrin på grund av sin höga kemikalieresistens. Golvet läggs i tjocklekar mellan 6-9mm och det anpassas beroende på slitage. Vanligt i dessa inomhusmiljöer är också att golven utsätts för höga temperaturer och ångtvätt.

 • Slitstarkt
 • Fogfritt och lättstädat 
 • Kan göras med olika färger och mönster. 
Läs mer här!

3. Storkök och soprum

I storkök och soprum är belastningen ungefär densamma. Livsmedel, fetter och syror som ligger kvar under längre perioder. Rigstula Design™ Red Struktur är vårt egna golv som är kopplat till Hjärnfondens livsviktiga forskning om hjärnan. För varje kvadratmeter vi lägger går pengar till Hjärnforskningen.
 • Halkskyddad yta (strukturen går att anpassa vid behov för städbarhet) 
 • Kemikalieresist
 • Slitstark och nötningstålig. 
 • Motsvarar Eradur Struktur eller Peran STB Struktur från Flowcrete. 

Läs mer här!

4. Tung kemisk industri

I industrier med tung kemisk belastning finns en rad olika golvlösningar att välja mellan. Här skiljer sig vår rekommendation åt från fall till fall och vad som är avgörande är vilken typ av kemikalier och koncentrationer det rör sig om. Temperaturen på kemikalierna kan också i vissa fall vara helt avgörande. Lägg därtill en kombination av nötningsbeständighet eller slaghållfasthet som viktiga kriterier så kan detta också förändra valet av golvlösning. Flera av våra leverantörer har bra golvlösningar för den här typen av miljöer. Ska vi tvinga oss till en rekommendation vill vi särskilt rekommendera Eradur Resistent som kommer i två varianter beroende på krav (LM eller SB). 
Läs mer här! 

Bonustips: Glöm inte väggar och tak! 

I inomhusmiljöer där det ställs verkligt höga krav på hygien och kemikalieresistens kan det vara väl värt investeringen att klä väggar och tak i en beläggning som står emot kraftfulla rengöringsmetoder på ett bra sätt. Peran WW är ett tvåkomponent vattenspädbart epoxisystem från Flowcrete. 
 • Fogfri yta
 • Hög nötningsbeständighet och kemikalieresistens. 
 • Lättstädad och hygienisk. 
Läs mer här! 

Har du sett vårt egna epoxigolv? 

Rigstula Design™ Red är ett epoxigolv för storkök och industriella miljöer. För varje kvadratmeter vi ger det pengar till Hjärnfondens livsviktiga forskning om hjärnan. 
Läs mer om Rigstula Design™ Red här » 


Nyheter
2020-07-28 12:20
Betong är generellt ett relativt sprött material med låg draghållfasthet och i takt med tiden kommer en betongplatta att krympa. Detta ökar riskerna för sprickbildning. För att förhindra rörelser i betongen kan man använda sig av olika typer av fogar. 
Läs mer
2020-07-20 16:59
Eftersom härdplaster appliceras flytande finns också en enorm mängd med designmöjligheter vilket är en av produktgruppens största fördelar. Men här hittar du även ett betonggolv. 
Läs mer
2020-07-17 17:19

Precis som det kan finnas emissioner i alla andra byggnadsmaterial kan det även finnas i golv. Den vanligaste typen kallas för  flyktiga organiska ämnen vilket brukar förkortas till VOC. 

Läs mer
2020-07-03 12:20

Golventreprenörer är underutnyttjade i tidiga delar av projektprocessen, menar vi. För att få konkurrensneutral information och kunskap om det praktiska kring installationer så kan det vara bra att vända sig till golventreprenörer.

Läs mer
2020-06-08 18:41
Här förklarar vi hur du kan klippa kostnaderna utan minskad kvalitet när du ska lägga massagolv i storkök.
Läs mer